29.5.2017

Sammakoiden juhlissa Konnevedellä

Ensivisiitti Etelä-Konneveden kansallispuistoon 23.5.2017

Yleensä säntään aamuvirkkuna ihmisenä jo aamusta ulos. Tällä kertaa lähtö venyi myöhäisiltapäivään ennen kuin suuntasin auton nokan Etelä-Konnevettä kohden. Vaikka kansallispuisto on perustettu jo syksyllä 2014, se on jäänyt käymättä vaikka on yksi lähipuistoistani. Lähipuiston käsite on hieman häilyvä, mutta lasken niiksi enintään 100km etäisyydellä Jyväskylästä sijaitsevat Leivonmäen, Isojärven, Pyhä-Häkin ja nyt siis minulle uuden Etelä-Konneveden.

Käynti siellä on saanut odottaa, koska polku-, laavu- ym verkosto on ollut kehityksen alla ja olen pitänyt sitä melko pitkälle pelkkänä melojien tai muiden vesilläliikkujien kohteena. No, tämä käsitys muuttui käyntini jälkeen.

Koska lähtö oli siirtynyt iltapäivään, ajattelin kulkea jonkun lyhyen lenkin ja tällaiseksi valikoitui 4,6km mittainen Kalajan kierros. Matkaa Kalajan pysäköintialueelle kertyy Jyväskylästä suunnilleen 80km, josta loppu 20km on melko kuoppaista hiekkatietä.

Kalajan kierros 4,6 km
Pitkospuiden ja viittojen kunnosta huomasi, että kyse oli uudesta paikasta. Kaikki "kiilteli uutuuttaan", jos sellaista sanontaa nyt voi käyttää. Oli ilo tallustella vankkoja pitkospuita pitkin. Lähdin kiertämään kierrosta myötäpäivään, jolloin ensin kuljetaan Kalajavuoren vastaista rantaa itse vuoren jäädessä lopun herkkupalaksi.


Melko pian pysähdyin ihastelemaan Vuori-Kalajan kirkasta vettä. Katseeni osui leppoisasti pinnalla kelluvaan sammakkoon. Se näytti nauttivan auringon lämmöstä selässään. Aikani katseltuani tuli mieleen, onko se edes elossa. Kumarruin vähän lähemmäs, jolloin se otti muutamia uintiliikkeitä - ihan tyylipuhdasta sammakkoa - ja painui pohjaan turvaan.


Toisen veijarin tavoitin ihan rantavedestä, jossa se kömmiskeli. Hetken päästä eteen tulikin opastaulu, jossa kerrottiin järvelle olevan tyypillistä rupikonnien esiintyminen.


Vasemmalla näkyy Kalajanvuori ja vastapäätä lähtöpaikkani. Vuori-Kalajan lampi on 30 metriä syvä ja erittäin kirkasvetinen. Jos en väärin arvaa, niin syvimmät kohdat osuvat Kalajanvuoren alle. Miksi vuoren seinämä päättyisi juuri rantaveden pinnan tasoon?


Olin suunnilleen puolessa välissä kierrosta, kun vastaani tuli punaposkinen nuori nainen melkoista haipakkaa ja kysyi tuliko minua vastaan ketään. Ajattelin hetken, että hän on kadottanut seurueensa tai jotain muuta vastaavaa. Hän olikin etsimässä vastaajia johonkin Konneveden palveluita koskevaan kyselyyn. Lupasin vastata, jos hän jaksaisi odottaa minua alkupään nuotiopaikalla. Kierrokseni kesti kuitenkin sen verran kauan upeita luontokohteita ihmetellen, ettei haastattelijaa enää näkynyt.

Vuori-Kalajan metsäkämppä
Suurin piirtein vastapäätä Kalajanvuorta polku ohittaa harmaan lautamökin. Se on karjalansiirtolaisen Feliks Tarasoffin siihen 1970-luvulla rakentama. Hän teki sen tukikohdakseen, kun teki hevosensa kanssa metsätöitä omistamillaan mailla.

Näkymä ikkunasta sisään
Kurkkasin ikkunasta sisään ja tunsin ajan pysähtyneen mökissä 1970-luvulle, kuten opastaulussa sanottiin. Emalimuki, öljylampu, Jaffaa... Kuvaaja itsekin on päässyt hieman heijastuskuvaan, ei ole kuitenkaan 1970-luvulta!

Haapavanhuksia
Kun nousu Kalajanvuorelle vähitellen alkaa, vastaan tulee valtavien vanhojen haapojen täyttämä rinne. Felix Tarasoff on jättänyt kaatamatta ne. Onneksi, koska nyt voimme nähdä noiden noin 140 vuotiaiden jättiläishaapojen rungolla raidankeuhkojäkälää. Se on yksi puhtaan ilman indikaattoreista. Minä en tuota lajia tunne, enkä erottaisi sitä "muista sammaleista" mutta löysin maininnan asiasta jostain netistä.

Kalajanvuori
Sitten onkin edessä kierroksen kohokohta, Kalajanvuori. Nousu sille on tapahtunut haapoja ja muita ihmeitä katsellessa ja huomaamatta ollaan tosi korkealla. Mäen korkeus on 211 metriä merenpinnasta ja 77 metriä viereisestä Vuori-Kalajan lammesta.

Näkymä Kalajanvuorelta
Köysistä huolimatta oli pakko yrittää napsaista joku kuva alhaalla siintävästä lammesta. Vain yksi onnistui haastavan paikan ja kirkkaana häikäisevän auringon takia. Tällaisissa tilanteissa sitä toivoisi omaavansa edes alkeellisia kuvaustaitoja. Poika sanoi kotona, että onhan ne haastavia myös ammattilaisille. Taisi vain lohduttaa. Kalajanvuoresta tulee väistämättä mieleen Repoveden Olhava, joka on samanlainen lammen vierellä kohoava vuori.


Vuoren korkeimmalla kohdalla on puinen kolmiomittaustorni. Kierrettäessä myötäpäivään sen jälkeen alkaa laskeutuminen korkeuksista takaisin "maan pinnalle". Huonompijalkaisten kannattaa varmaankin kiertää kierros vastapäivään, jolloin jyrkästä laskusta tulee jyrkkä nousu. Uskoisin sen olevan jaloille kiitollisempi. Minäkin tervejalkainen laskeuduin tarkkaan jalkojani asetellen, sen verran jyrkkä, kivinen ja juurinen alaspäin viettävä polku oli.

Sitten ehdittyäni takaisin lammen rantaan eteeni tuli näky, joka antoi otsikon koko kertomukselle. Jo kaukaa kuului rupikonnien rytmikästä ääntelyä. En osaa sanoa oliko se kurnutusta vai mitä, mutta hauskan kuuloista se oli. Hauskaa näytti konnillakin olevan! Niitä oli kymmeniä, kuka mitenkäkin polskuttelemassa, oli kahta, melkein kolmeakin päällekkäin - kevät on rakkauden aikaa!

Piti oikein luontosivuilta käydä päivittämässä konnatietoutta: "Talvihorroksen jälkeen rupikonnat keskittyvät lisääntymispuuhiin. Kaikki rupikonnat lähtevät silloin reviiriltään ja koloistaan kohti tuttua lampea tai järvenlahtea, joissa aiempinakin vuosina on oltu. Munat lasketaan muutaman metrin pituisiksi nauhoiksi. Nauhat ovat usein vesikasvien ympärillä ja niissä voi olla jopa yli 5000 munaa."

Vuori-Kalaja kotalaavu
Ilta oli jo ehtinyt niin pitkälle, etten viitsinyt jäädä enää tulistelemaan hienolla paikalla olevalle kotalaavulle. Eipä silti, ei ollut mukana makkaran pätkääkään, termoskahveista puhumattakaan. Oli suoriuduttava kotimatkalle.


Alussa mainitsin, että puistossa on paljon uutta. Ainakin kotalaavun katto oli ihan äskettäin tervattu. Oli huumaavaa nuuhkia katolta vieläkin tippuvan tervan tuoksua! Muistui mieleen vanhat lapsuudenaikaiset tummiksi tervatut soutuveneet järvien rannoilla.

Oli hieno iltaretki ja uskon, että vielä tapaamme Etelä-Konnevesi! Ehkä tulenkin seuraavaa kerran kanootin tai jopa soutuveneen kanssa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti