Menomatkalla Tampereelle jäi sopivasti löysää aikaa ja mieleen muistui kansallispuisto, jossa en ollut vielä koskaan käynyt. Vakioreitin 9-tien sijasta lähdinkin ajelemaan Virroille ja sieltä kohti Ruovettä. Perille pitäisi olla opastus. Muistan joskus 66-tietä ajaessani nähneenikin viitan "Helvetinjärven kansallispuisto" ja aivan oikein, opastus täältä suunnalta johti Kankimäen parkkipaikalle.
Helvetistä Itään -niminen muutaman kilometrin mittainen rengasreitti kulkisi kolun kautta, mutten ajatellut kiertää sitä. Tarkoitus oli käydä vain vilkaisemassa miltä kuuluisa Helvetinkolu näyttää ja tulla samoja jälkiä takaisin. Mukana ei ollut eväitä eikä sen kummempia retkeilyvarusteitakaan, koska polkuosuus on kuvausten mukaan helppo ja lyhyt.
Helvetin portti |
Polku näytti toden totta helppokulkuiselta ja leveältä. Aivan alkupäässä oli hetken verran soratietä, minkä jälkeen sukellettiin vanhaan kuusikkoon, jonka pohjalla sammalmatto hohti hienon vihreänä.
Kaikki vähänkin vaikeammat paikat oli varustettu portailla ja pitkospuilla. Vaikka oli arkipäivä, väkeä oli liikkeellä runsaasti. Aina oli joku menossa edellä tai tulossa perässä. Vastaantulijoitakin oli, olihan kyseessä heinäkuu, suosittu lomakuukausi. Tähyilin taivaalle odottaen paikallissään ennustamaa sadetta, muttei sitä ainakaan ihan lähihetkenä näyttäisi tulevan. Siispä reippaasti eteenpäin!
Helvetinjärven kansallispuisto |
Helvetinkolu |
Helvetinkolu on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulta lähtien. Sen maisemia ovat ihailleet useat kuuluisat taiteilijat mm. A. Gallen-Kallela ja J.L. Runeberg. Oskari Merikantokin mainitaan.
Iso Helvetinjärvi |
Helvetinjärvi päivätupa |
Merkintä käynnistä tuvan päiväkirjaan ja kapuaminen portaita taas ylös. Palasin samaa reittiä takaisin Kankimäkeen. Aikataulu alkoi painaa päälle ja auton nokka oli käännettävä kohti Tamperetta...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti