26.8.2017

Metsäparannusta Evolla

Elokuinen käynti Evon retkeilyalueella 24.8.

Viime aikoina on kirjoitettu paljon metsän parantavasta voimasta ja positiivisesta vaikutuksesta ihmisen terveyteen. Tämä on ollut kyllä itselleni selvää aina - ainakaan metsässä liikkuminen ei voi tehdä kenellekään pahaa!

Kun puhutaan metsästä, mieleeni tulee aina väistämättä Evo. Johtuneeko Evon metsäopistosta vai mistä, en tiedä. Padasjoen tietä ajaessani mieleen on painunut opiston kyltit ja toki olen törmännyt retkeilypalstoilla lukuisiin Evon alueen retkikertomuksiin. Silti tämä miellyttävän oloinen alue oli jäänyt minulta tähän asti käymättä.

Olin ajatellut korjata puutteen tänään lauantaina, Suomen luonnon päivänä, mutta aikataulut eivät millään sopineet. Niinpä "tilasin" Evolta ajan parantavalle käynnille paria päivää aikaisemmaksi. Sainkin edullisesti 5 tunnin ensikertalaisen aloituspaketin! :-)

Katselin netistä Evon reittejä ja palveluita. Havaitsin, että tulipaikkoja ja laavuja oli useita ja myös parkkipaikkoja niiden lähistöllä runsaasti. Tämä on yleensä tiennyt huonoa ajatellen tulipaikkojen rauhaa ja siisteyttä. Helppo saavutettavuus mahdollistaa ei niin retkeilyllisen -porukan helpon tulistelun kaikkine sivuilmiöineen. Mutta Evolla kaikki oli toisin! Kävin kolmella tulipaikalla ja niiden ympäristö oli puhtaaksi haravoitu ja jopa nuotion hiilet ja tuhkat oli siivottu. Ei liene ihan jokapäiväistä, taisin osua jonkun siivoustempauksen jälkeisiin hetkiin.

Aloitin kierrokseni Niemisjärviltä. Niille Padasjoen tieltä kääntyvän tien olen painanut mieleeni ohikulkiessani. Aluksi tietysti se retken ensimmäinen pakollinen juttu; kuva opaskartasta mukaan maastoon.


Karttakuvassa ei näy Padasjoen tietä 53, mutta Ruuhijärventie ja siltä vasemmalle kääntyvä Niemisjärventie sen sijaan näkyvät. Näkyy myös mikä palvelujen kasautuma on Niemisjärvien ja niiden pohjoispuolella olevan Kalliojärven rannoilla sekä mikä metsäteiden viidakko alueella risteilee. Lisäksi tulevat vielä rengasmaiset luontopolut, joita itse en tällä kertaa kulkenut yhtään.

Evokeskus

Jostain olin lukenut suosituksen käyttää alueella liikuttaessa kunnon karttaa. Tämän allekirjoitan lämpimästi! Itse jouduin siirtymään autolla pari kertaa eri paikkaan, kun olin kävellyt erehdyksessä väärää tietä pääsemättä sinne minne aioin. Ajoin Evokeskuksellekin ostamaan karttaa, mutta harmikseni se oli suljettu jo siltä päivältä. Muutenkin opiston pihalla ja ympäristössä oli hiljaista. Olikohan oppilaat sisällä pulpettiensa ääressä vai menneet jonnekin syvälle metsään?

Evo, Niemisjärvet

Ajoin Niemisjärven parkkipaikalle Alinen Niemisjärven rantaan, josta löysin tarkemman opastaulun. Siinä puhutaan paljon kalastuksesta ja näinkin rannalla useita miehiä heittovavat ojossa. Kävin jututtamassa yhtä ja hän tuntui olevan kuin kotonaan, oli varmaan ollut järvillä useita kertoja ja tuntui tietävän järven kalamahdollisuuksista kaiken.

Evo, Keskilaavu
Päivä oli pilvinen mutta sateeton. Kova tuuli kuitenkin kävi niille tulipaikoille, joilla ajattelin nauttia lounaani. Sopivan tuuleton paikka löytyi Niemisjärvien väliseltä kannakselta.


Tein pitkistä haloista omat polttopuuni ja pari ylimääräistä klapia seuraavalle tulijalle. Etsiessäni kirvestä ehdin jo manailla sen puuttumista, kunnes älysin puunhalkomisraudan tai miksi tuota kutsuisi. Siihen laitetaan halkaistava puu pystyyn ja puuta lyödään suurella puunuijalla. Tosi tehokas ja helppokäyttöinen laite! On varmaan turvallisempikin kuin kirves tottumattoman kädessä. Hyvästi tylsät ja kiviin isketyt kirveenterät, joita tulipaikoilla aina tapaa!


Tätä vartenhan sitä luontoretkille lähdetään! Tulistelu ja rauhallinen istuskelu nuotiolla savuntuoksuineen on tehokas lisä metsän parantavalle vaikutukselle! Kuvassa muuten tarkkaan katsottaessa näkyy maassa haravan jättämiä viiruja. Siivoojat ovat juuri käyneet!

Evo, Ylinen Niemisjärvi
Tässä näkymä Keskilaavun alta rannasta Ylinen Niemisjärvelle.

Evo, Ylinen Niemisjärvi

Tässä kaunis niemi, jolla on Ylinen laavu. Siellä oli nuoripari vauvansa kanssa tulilla. Juteltiin hetki ja he kertoivat tulevansa alueelle aina koulujen alkamisen jälkeen. Silloin alueella on rauhallista ja väljää. Allekirjoitan tuon tämän käyntini jälkeen. Oli todella rauhallista ja mukavan leppoisaa maastoa liikkua.


Tällä kertaa keskityin kuljeskelemaan alueen länsipuolella. Seuraavaksi pitää suunnata askeleet alueen itäpuolelle. Evolla riittää kulkemista useiksi kerroiksi, sen verran laajasta alueesta on kyse. Myös tiheä metsätieverkosto houkuttelee maastopyöräilemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti