24.2.2015

WGS84, ETRS-TM35FIN - GPS missä olen?

Opiskellaan koordinaattien selvittämistä nettikartoista.

Viime syksynä kirjoitin puhelimista ja puhuin älypuhelimista hieman halventavaan sävyyn. Kovasti eivät ajatukseni ole siitä muuttuneet. Yhdessä suhteessa kuitenkin olen alkanut niistä pitää; monissa on sisäänrakennettu GPS.

Vuosia vanha Garmin eTrexH "kepsini" ei ole päässyt kunnolla reissuun koskaan. Ei sen paristojen kestävyyten pitkällä retkellä ole luottamista. Puhelinten akkukestoa taas voi helpolla tavalla jatkaa hankkimalla varavirtalähteen, ns. powerbankin. Sellaisella puhelimen voi ladata maastossa useammankin kerran ja jos ei pidä puhelinta päällä kuin tarvittaessa, on viikkojenkin reissu mahdollinen.

Viime aikoina olen menetellyt oudoimmilla retkillä niin, että talletan kotona kaikessa rauhassa puhelimeen haluamiani reittipisteitä. Lisäksi laadin tekstitiedoston, johon kirjoitan muistiin muitakin kohteita, joita saatan maastossa tarvita: Vaihtoehtoisia reittejä, alkuperäiseltä reitiltä poikkeamisia, joskus hätäpalveluruudukon tietoja. Tämän tekstitiedoston tulostan mukaani maastoon.

Muutama sana koordinaateista. Tärkeintä on erottaa eri koordinaattijärjestelmien koordinaatit toisistaan. Lainaan Wikipediasta tähän pari pätkää:

"ETRS-TM35FIN on suomalaisissa maastokartoissa vuodesta 2005 alkaen käytetty karttaprojektio ja projektioon liittyvä tasokoordinaatisto."

"GPS-järjestelmä perustuu WGS84 -koordinaattijärjestelmään."

Eli syötä GPS-laitteeseesi tai puhelimesi karttasovelukseen aina WGS84-koordinaatteja! Tarkista asia kuitenkin käyttöohjeista, laitetaanko väliin pisteitä vai pilkkuja jne.

Paperikarttojen reunassa on yleensä koordinaattiasteikko. Pisteiden koordinaattien määrittäminen sen avulla on melko tarkkaa puuhaa mutta sitä kannattaa opetella jollakin tavalla kuitenkin lukemaan. Tärkeätä on löytää kartasta tieto, mitä järjestelmää siinä käytetään.

Kuten mainittu, Suomessa käytetään nykyään ETRS-TM35FIN-koordinaatteja ja niihin törmää ainakin kaikissa Maanmittaushallituksen karttapalveluissa ja tuotteissa.

Itse selailen paljon nettikarttoja ja suunnittelen retkiäni niiden avulla. Koska liikun yleensä Suomen rajojen sisällä, käytän Kansalaisen karttapaikkaa, Paikkatietoikkunaa ja Metsähallituksen Retkikarttaa. En laita niiden linkkejä tähän, koska linkit muuttuvat melko usein ja aiheuttavat vain hämminkiä. Ne löytyvät helposti hakukoneita käyttämällä. Nämä kolme ovat hienoja esimerkkejä verorahoilla kustannetuista ja hyvin toimivista palveluista. Kannattaa suosiolla unohtaa Google Maps!

Aloitetaanpa vaikka Retkikartasta ja haetaan Ylläksen lähellä sijaitsevan Pakasaivon kota ja sille koordinaatit.

Retkikartta

Kannattaa zoomata tarpeeksi lähelle, jotta osuu tarkalleen haluamaansa pisteeseen.

Huomaa, että vaikka karttanäkymässä on punainen ruksi, KOORDINAATIT OVAT KOHDISTIMEN KOORDINAATTEJA. Sen kohdalta näytetään ETRS-, KKJ- ja WGS-koordinaatit. Jos et aio kopioida niitä minnekään eli tehdä sitä mainitsemaani paperilappusta mukaasi, voit syöttää ne GPS:ään suoraan tästä.

Sitten vastaava kota Paikkatietoikkunasta.

Paikkatietoikkuna

Taas näytetään koordinaatit juuri kohdistimen kohdalta, mutta nyt vain ETRS-TM35FIN-koordinaatit, jotka eivät kelpaa suoraan GPS:ään.

Vinkki: Koska koordinaatteja ei saa kopioitua, olen ottanut kuvaruutukopioita ja tallettanut tiedot niistä myöhemmin.

Viimeisenä Kansalaisen karttapaikka. Sen kartan liikuttelu tuntuu edellisten jälkeen kömpelöltä. Sitä liikutellaan sivuilla ja kulmissa olevista nuolista. Koordinaatit näytetään tässä aina karttanäkymän keskipisteestä. Kartan kohdistaminen niin, että haluttu piste osuu juuri kartan keskelle on mahdotonta!

(Täydennys 3.8.2015: Klikkaamalla haluttua pistettä, se asettuu kartan keskipisteeksi.)

Olen silti keksinyt tälle käyttöä. Sillä on turvallista tarkistaa, ettei edellisten kanssa ole tapahtunut virheitä. Pienikin hiiren liikahdus niissä on saattanut muuttaa kohdistusta. Karttapaikan koordinaattimuunnos antaa lisäksi erikseen avautuvan ikkunan, josta koordinaatit on helppo kopioida muistiin.

Puhukoon taas kuvat puolestaan.

Kansalaisen karttapaikka

Karttapaikan aloitusnäkymä.

Vaihda hakutapa koordinaattihauksi.


Syötä jommasta kummasta edellisestä palvelusta saamasi ETRS-koordinaatit hakukenttiin ja paina Hae.


Jos olet saanut koordinaatit oikein ja syöttänyt ne tähän vielä oikein, pitäisi näkyviin tulla haluamasi piste.

Sitten muunnetaan.


Valitse Muunna-toiminto ja paina alempaa Muunna.


Tuloksena on omaan selainikkunaan aukeava muuntotulos, josta halutut arvot on helppo kopioida talteen.

Näistä karttapalveluista löytyy muitakin hyödyllisiä tietoja, tulostusmahdollisuus ym, mutta en käsittele niitä tässä. Heitän loppuun bonuksena vinkin etäisyyksien mittaamiseen.

Retkikartta mobiili

Etäisyyksien mittaamiseen käytän Retkikartan mobiiliversiota. Se toimii "oikeassakin tietokoneessa" ihan hyvin! Suurella ruudulla on kätevää klikkailla kääntöpisteitä ja piirtää mitattavaa matkaa.

Toivottavasti näistä ohjeistani oli jotain apua etkä päädy näiden takia enempää "metsään"!

2 kommenttia:

  1. karttapaikka keskitää kartan tiettyyn pisteeseen kun klikkaa pistettä kartalla. tällöin kartta siirtyy niin että kyseinen piste on keskellä karttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Tuota en ole hoksannut. Tällä tavallahan koko homma helpottuu aika tavalla.

      Poista